Gün geçtikçe popülerliği artan protein tozlarının arasında sarı bezelye proteini, içerdiği yüksek protein oranının yanı sıra gluten ve soya içermemesi sayesinde tercih edilen bitkisel protein kaynaklarından biri haline gelmiştir.Sporcular, vegan-vejetaryenler, protein ağırlıklı diyet uygulayanlar için bir alternatiftir. Bezelye proteini tüm esansiyel aminoasitleri içerdiğinden ve %80 oranındaki yüksek protein oranı ile spor sonrası beslenme için de birebirdir ve kas ağırlığı oluşturmaya yardımcı olur*.
Laktoz direnci olanlar için iyi bir seçenektir. *Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir. Beyan edilen faydalı etkinin sağlanması için günde 20g bezelye proteini tüketilmesi önerilir. Bezelye proteini tozu tüm 9 esansiyel aminoasitleri içerse de mg olarak eksiksiz bir aminoasit profili elde etmek için Pirinç proteini tozu ile beraber kullanılmalıdır. GLUTEN içermez
Bezelye proteini nasıl elde edilir?
Bezelye kurutulur, ince şekilde öğütülür ve suyla karıştırılır. GDO dışı bitkilerden elde edilen özel organik enzimler ile lif ve nişastasından ayrılır. Geriye sadece yüksek oranda protein bulunan bir macun kalır. Bu macun kurutulup, ince bir toz haline getirilerek bezelye proteini tozu denilen hale gelir. Standart bir dozajda yeterli miktarda protein üretmek için büyük miktarda sarı bezelye kullanmak gerekir.
Nasıl kullanılır?
Sporcular yapılan sporun ağırlığına göre spordan hemen sonra bezelye proteini tozunu içeceklerine ilave ederek kullanabilirler. Ayrıca gün içinde yemeklere, ara öğünlere ve içeceklere 15-20 gr kadar ilave edilip alınan gıdanın protein oranı artırılabilir. Isıtma işlemi bezelye proteini tozunun herhangi bir şekilde özelliklerini yok etmez.
Belirgin bir tadı olmadığı için,içine karıştığı yemek ve içeriklerin tadını değiştirmez,bozmaz. Bezelye proteini tozu yoğurt veya tahıl lezzetini etkilemeyeceği için hububat veya yoğurt üzerine serpilebilir.Çorbalara eklenebilir.Smoothie ve sebze,meyve sularına katılabilir.
Evde yapılan hamur işlerine eklenerek kek ve muffinlerin protein oranı artırılabilir.