Gün geçtikçe popülerliği artan protein tozlarının arasında kahverengi pirinç proteini, içerdiği yüksek protein oranının yanı sıra gluten ve soya içermemesi sayesinde tercih edilen bitkisel protein kaynaklarından biri haline gelmiştir. Sporcular, vegan-vejetaryenler, protein ağırlıklı diyet uygulayanlar için bir alternatiftir. Kahverengi Pirinç proteini tüm esansiyel amionoasitleri içerdiğinden ve %80 oranındaki yüksek protein oranı ile spor sonrası beslenme için de birebirdir ve kas ağırlığı oluşturmaya yardımcı olur*.
Laktoz direnci olanlar için iyi bir seçenektir.
*Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için önemlidir. Beyan edilen faydalı etkinin sağlanması için günde 20g pirinç proteini tüketilmesi önerilir.
Pirinç protein tozu tüm 9 esansiyel aminoasitleri içerse de mg olarak eksiksiz bir aminoasit profili elde etmek için Bezelye proteini tozu ile beraber kullanılmalıdır. GLUTEN içermez
Bir karbonhidrat kaynağı olarak bilinen pirinçten protein nasıl elde edilir?
Pirincin sadece bir karbonhidrat olduğu biliniyor, ama gerçek şu ki içeriğinde protein de bulunuyor. GDO içermeyen bitkilerden elde edilen özel organik enzimler, proteini ince pirinç nişastasından ayırmak için kullanılır. Standart bir dozajda yeterli miktarda protein üretmek için büyük miktarda kahverengi pirinç kullanmak gerekir. Sporcular yapılan sporun ağırlığına göre spordan hemen sonra pirinç proteini tozunu içeceklerine ilave ederek kullanabilirler. Ayrıca gün içinde yemeklere, ara öğünlere ve içeceklere 15-20 gr kadar ilave edilip alınan gıdanın protein oranı artırılabilir. Pirinç proteini tozu, protein miktarını tamamlamak üzere pişmiş yemeklere eklenebilir. Isıtma işlemi pirinç proteini tozunun özelliklerini yok etmez.
Nasıl kullanılır?
Belirgin bir tadı olmadığı için,içine karıştığı yemek ve içeriklerin tadını değiştirmez,bozmaz. Pirinç proteini tozu yoğurt veya tahıl lezzetini etkilemeyeceği için hububat veya yoğurt üzerine serpilebilir.Çorbalara eklenebilir.Smoothie ve sebze,meyve sularına katılabilir. Evde yapılan hamur işlerine eklenerek kek ve muffinlerin protein oranı artırılabilir.